Vindornyaszőlősi tőzegláp
 • Nyitóoldal
 • Településünk
 • Turisztika
 • Intézmények
 • Önkormányzat
 • Vindornya-láp
 • Projekt lap
 • Célok és
  Alapinformációk
 • Projekt
  Ütemezés
 • Eseménynaptár
  (Képgaléria)
 • Sajtó
  hírek
 • Letölthetö
  Dokumentumok
 • Térképtár
 • A láp
  élövilága
 • Sajtó hírek

  • Életre kel a láp Zalai Hírlap - 2012.08.15.Open or Close

   Életre kel a láp

   Vindornyaszőlős – Tavak, átereszek, zsilipek készültek a Vindornyai-láp területén, a napokban újabb tüzivíztározó építése indul. A kitermelt földdel tájsebet „gyógyítanak”.

   Az európai uniós pályázati támogatással, mintegy 300 millió forint ráfordításával megvalósuló beruházás – mely a teljes nyári időszakban közmunkát adott a község lakóinak – a természetet és a turizmust egyaránt szolgálja majd. – A Balaton-felvidéki Nemzeti Park közreműködésével lezajlott kitűzést követő hónapokban, „A Vindornyaláp élőhelyének helyreállítása és fejlesztése” című környezetvédelmi beruházás munkáiban a fizikai megvalósítás terén jelentős előrelépésekre került sor – mondta dr. Diószegi Ágnes projektmenedzser, hozzátéve: a beruházás 2013 szeptemberi zárásáig történik meg a növénytelepítés, a tereprendezés, a próbaüzem.

   A műszaki létesítmények javarészt még idén elkészülnek: a magaslest lefedik, pallójárdát építenek, s a láp életét bemutató információs táblákat helyeznek ki a 400 hektáros területen. Biológusok, a természet iránt érdeklődő közönség és tanulók számára érdekes megfigyelésekre nyílik majd lehetőség a lápon. – Kiválóan nyomon követhető lesz például a nulláról felépülő tavi növényvilág fejlődése: a társulások (kezdetben lebegő hínár, majd gyökerező hínár, később nádas-sásos részek) felépülése, változása, illetve átalakulása – fogalmazott Illyés Zoltán biológus.

   Szerző: Sámel József

   Forrás: Zalai Hírlap

  • Végre! Startol a Vindornya-láp rekonstrukciójaZalai Hírlap - 2012.03.07.Open or Close

   Végre! Startol a Vindornya-láp rekonstrukciója

   Vindornyaszőlős - A munkaterület átadásánál csupán egyetlen dolgot várnak jobban a településen, azt, hogy végre befejeződjön a Vindornya-láp rekonstrukciója.

   Már közel két évtizede zajlik a küzdelem azért, hogy a Vindornyaszőlős határában fekvő, mintegy négyszáz hektáros lápot helyreállítsák. A rekonstrukció nemcsak azért vált szükségessé, hogy ott csodálatos bemutatóhelyet alakítsanak ki a turisták számára, hanem mert a tőzeg többször is kigyulladt. Tálos Zoltán polgármester elmondta: a kiszáradt terület öngyulladását nem lehetett megakadályozni, s eloltani sem volt könnyű. A füstöt nemcsak helyben, hanem térségben, Hévízen, sőt Keszthelyen is érezni lehetett. Az önkormányzat ezért törekedett arra, hogy megoldást találjon, az első pályázatot már 1996-ban benyújtották.

   Sokszor próbálkozás után nemrég 300 millió forintos támogatást kaptak. Dr. Diószegi Ágnes, a projekt vezetője hangsúlyozta: az összegből tórendszert alakítanak ki, a terület rendezésével pedig a növény- és állatvilág számára egyaránt biztonságos környezetet alakítanak ki. A tájképi értékek természetesen megmaradnak, az öngyulladás esélye pedig minimálissá válik. Ha esetleg mégis megtörténne a baj, a kialakítandó tározóban rendelkezésre áll majd az oltáshoz a víz. A területen egyébként tanösvényt is kialakítanak majd, sőt, kiadványt is készítenek a láp értékeiről. A turisták mindennek köszönhetően testközelből láthatják majd a ritka példányokat is rejtő növény- és állatvilágot.

   A munkaterületet hétfőn adták át a kivitelezőnek. A megbeszélésen jelen voltak az érintett hatóságok képviselői, akik megfogalmazták elvárásaikat. Ezek között szerepelt egyebek között, hogy a növény és állatvilág védelme érdekében rendkívül óvatosan kell majd dolgozni, a vegetációs időszakban a munkálatokkal nem okozhatnak zavarokat. Ezek szerint a teendőket ütemezik, először a nagyobb földmunkákat végzik el április 4-ig. A beruházást egyébként a tervek szerint 2013-ban fejezik majd be.

   Szerző: Sámel József

   Forrás: Zalai Hírlap

  • Újraéled a Vindornya-lápgreenfo/MTI - 2012.01.29.Open or Close

   Újraéled a Vindornya-láp

   A vindornyszőlősi lápon a XIX. században kezdődött el a tőzeg kitermelése, ami az 1950-es években nagyüzemivé vált. A lápot ekkor lecsapolták, a Vindornya-patakot töltések között átvezették a lápon, amely így kiszáradt. A terület az elmúlt években gazdag élőhellyé vált, de a túlzott kiszáradás miatt most újraélesztik.

   A Vindornya-láp élőhelyének helyreállítására és fejlesztésére 300 millió forint európai uniós támogatást nyert el Vindornyaszőlős önkormányzata; az előkészítő munkák várhatóan a napokban kezdődnek el a Zala megyei településen. A 400 hektáros, nagyrészt természetvédelmi területen 6-7 hektáros tórendszert alakítanak ki. A két összefüggő és egy különálló - 1,2 - 2,10 méter mély - tó vízszintszabályozására zsilipeket építenek ki. A tórendszert pallójárda veszi majd körül, így a turisták a bebarangolhatják a lápot, közvetlen közelről csodálhatják meg a tó élővilágát. Az információs táblákkal kiépített túraútvonal csatlakozik majd a Vindornya-csatorna vonalát követő Vidra tanösvényhez, ahol már elkészült a kilátó is. A 330 méterenként elhelyezett oktatótáblák a lápon élő állat- és növényvilágról, a sás, a gyékény felhasználásáról tartalmaznak érdekes információkat - közölte Tálos Zoltán, Vindornyaszőlős független polgármestere.

   A lápon természetvédelmi okok miatt csak a téli időszakban dolgozhatnak, így a természeti értékek, az őshonos, védett növény- és állatfajok védelmét, a vizes élőhely megőrzését szolgáló beruházás várhatóan 2013 végén, 2014 elején fejeződik be. A nyílt vízfelület kialakításával javul majd a terület vízellátása is, és ezzel meg tudják akadályozni a terület további száradását, és az öngyulladást, ami a kilencvenes években gyakran okozott gondot. A száraz időszakokban a megmaradt láp növényzetével együtt többször leégett, 1995-ben például a kigyulladt lápon több hónapon keresztül izzott a tőzeg, és ha a széljárásól függően a kellemetlen, szúrós szagú füstöt olykor Hévízen, Keszthelyen és a környező településeken is érezni lehetett - emlékeztetett Tálos Zoltán.

   A vindornyszőlősi lápon a XIX. században kezdődött el a tőzeg kitermelése, ami a XX. század ötvenes éveiben nagyüzemivé" vált. A lápot ekkor lecsapolták, a Vindornya-patakot a töltések között átvezették a lápon. A tőzeg kitermelése után a patakot a szabályozott mederben hagyták, így az elhagyott bányaterület fokozatosan kiszáradt, amely a szélsőségesen száraz időszakban a hátrahagyott - kitermelésre nem érdemes - tőzeg öngyulladásához vezetett. A roncsolt" lápterület azonban az elmúlt években gazdag élőhellyé vált, de a túlzott kiszáradás gátolja a rehabilitációs folyamatokat - mutatott rá a polgármester.

   A természeti értékek és terület biztonságának védelme mellett a projekt egyik célja az idegenforgalom fellendítése. A 350 lakosú Vindornyaszőlős a Zalaszentgrót-Sümeg-Keszthely háromszög közepén található, és a Hévízen, Zalakaroson pihenő turistákra is számítanak. Vindornyaszőlős nevezetessége a Buruczky tanösvény is. A faluból a hegyre felvezető 8 kilométeres túraútvonal végighalad a Kovácsi-hegy 200 méter hosszú bazaltutcáján. A barlangokkal, hasadékokkal tűzdelt bazaltfolyosó Közép-Európában egyedülálló földtani képződmény.

   greenfo/MTI

  • Új élet indulhat a Vindornya-lápon Zalai Hírlap - 2012.01.11.Open or Close

   Új élet indulhat a Vindornya-lápon

   Vindornyaszőlős - Hamarosan indul a Vindornya-láp élőhelyének helyreállítása, fejlesztése elnevezésű program, melynek számos előnye lesz.

   A vindornyaszőlősi felhagyott tőzegbánya régen tőzegláp volt. Kitermelése érdekében lecsapolták a területet, a munkálatok sok kárt okoztak a természetben. A kiszáradás sok esetben okozott nehezen oltható és kezelhető tőzegtüzet. A falu önkormányzata hosszú időn át próbálkozott a terület rehabilitációjával, eredeti állapotának visszaállításával, sikertelenül. Most azonban pályázat segítségével lehetőség nyílik a beruházásra, mely számos előnnyel jár majd. Egyrészt megmaradnak a még meglévő értékek, s a területen új, értékes fajok telepedhetnek meg. Csökken az öngyulladás veszélye, a megépülő pallójárdának köszönhetően pedig bejárhatóvá, láthatóvá válik a láp élővilága.

   A település ezzel vonzó célponttá válik a kirándulók, átutazók, kikapcsolódni vágyók számára. Az országos Kék-túra útvonalon haladók ugyancsak kitérőt tehetnek a láp területére. A kirándulókat természetesen információs táblákkal segítik, s tervezik, hogy vezetett túrákat szerveznek csoportok, iskolás osztályok számára. A beruházással egyidőben létrejövő internetes felület lehetőséget teremt az oktatásban résztvevők, a természet iránt érdeklődőknek a láp élővilágának betekintésébe.

   Szerző: Sámel József

   Forrás: Zalai Hírlap

  • Idegenforgalmi paradicsommá válhat a Vindornya-láp Zalai Hírlap - 2012.01.14.Open or Close

   Idegenforgalmi paradicsommá válhat a Vindornya-láp

   Amellett, hogy a Vindornya-láp páratlan természeti értékei védelmet kapnak, s a tőzeges terület öngyulladását gátolják, a turzimus indítása is lehetőséget kap.

   A Vindornya-láp élőhelyének helyreállítása, fejlesztése című projektnyitó rendezvényen hangzott el mindez, szombaton. Amint megtudtuk, az Európai Unió pályázatán háromszázmillió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az önkormányzat. Mindez nem ment túl gyorsan, hiszen a beruházást már 1996-ban elindították, ám az évek során hiába adtak be sikeres pályázatokat, a finanszírozást nem kapták meg.

   Pedig nagy szükség lett volna az egykori tőzegbánya rehabilitációjára Tálos Zoltán polgármester a múltat idézve elmondta: a tőzeges, kiszáradt terület öngyulladása, égése, oltása sok problémát okozott, nem csak Vindosnyaszőlős, de a környék lakosságának is. Amikor a tőzeg izzott, a füstöt Hévízen és Keszthelyen is érezni lehetett. A beruházással új időszámítás kezdődik, biztonság, élhető természeti környezet és turizmus tekintetében is - tette hozzá.

   Dr. Diószegi Ágnes, a projekt vezetője - aki kezdettől szívügyének érzi a négyszáz hektáros terület rehabilitációját, s folyamatosan részt vett a pályázatok beadásában - előadásában a gondolatsort folytatva úgy fogalmazott: éppen ideje, hogy megkezdődjenek a munkálatok. Hangsúlyozta: a tervek némiképp módosultak a kezdetiekhez képest, ennek oka a túlzott szabályozottság.

   Mindez a hat hektár nagyságú, két részből álló tórendszer formája terén jelent majd változást. Annyi bizonyos, hogy a lápon minden értelemben új élet kezdődik. A vízszint állandósításával és a nyílt vízfelület kialakításával a meglévő növény- és állatvilág számára biztonságos környezet jön létre, mégpedig úgy, hogy a tájképi értékek megmaradnak.

   Ennek köszönhetően a új értékes fajok telepednek meg a területen, s csökken az öngyulladás veszélye. Ha ez esetleg mégis megtörténne, az oltás feltételeit nagyban javítja majd a tározó tó. A készülő pallójárda és a már meglévő tanösvény segítségével a turisták bebarangolhatják a lápot, azaz a terület idegenforgalmi paradicsommá válhat. Kihelyeznek információs táblákat, s az oktatás területén is „hasznosítani” kívánják a láp élővilágának ismeretét.

   Néhány gépet már beszerzett az önkormányzat, a beruházás kivitelezőjének kiválasztása már folyamatban van, a munkák hamarosan kezdődnek, s a tervek szerint 2013 végére fejeződnek be.

   Szerző: Sámel József

   Forrás: Zalai Hírlap